top of page

Werkwijze

Hulp zoeken is vaak niet makkelijk, gevoelens van schaamte en angst kunnen je parten spelen. Als je bij mij hulp zoekt dan kijken we samen naar wat de dynamiek is onderliggend aan je klachten.

 

Vanuit daar bepalen we samen welke behandelaanpak het beste aansluit bij jou als persoon. Daarbij is het een voorwaarde dat we allebei het vertrouwen hebben dat het gaat werken tussen ons, dat er een ‘klik’ is.

 

Als ik denk dat ik jou niet de best passende hulp kan bieden, dan zal ik dat met je bespreken en samen kijken waar jij wel terecht kunt.

IMG_3296_edited.jpg

Aanmelden

Dit kan je doen door mij te bellen (06-20547529) of door me een bericht te sturen. We maken dan een belafspraak. Daarin hoor ik graag wat meer over je problematiek. Ook mag je mij de vragen stellen die je hebt. Als we allebei denken dat je bij mij aan het goede adres bent, maken we direct een afspraak voor een eerste intakegesprek. Ter voorbereiding ontvang je dan vaak van mij een screeningslijst met een aantal vragen. Deze neem je samen met je verwijsbrief  (specialistische GGZ) en een identiteitsbewijs mee naar de eerste afspraak. Na deze eerste afspraak zal ik je huisarts informeren dat je jezelf bij mij hebt gemeld. Het is belangrijk dat je daar toestemming voor geeft.

Intakefase

De intakefase bestaat meestal uit een aantal gesprekken, dat kunnen er 2 tot 3 zijn, maar soms ook meer. Het is belangrijk dat we goed de tijd nemen om helder te krijgen waar je tegen aan loopt, wat je klachten zijn en wat je hulpvraag en behandeldoelen zijn. Daarbij vind ik het belangrijk dat ik jou leer kennen en dat we tegelijkertijd onderzoeken hoe je reageert op ons contact en of het werkt voor jou. Soms is het nodig om aanvullend nog psychodiagnostiek te doen. Dat doen we alleen als we allebei denken dat het ons gaat helpen in jouw behandeling. 

Aan het einde van de intakefase bespreken we samen het intakeverslag en stellen we samen een behandelplan op. Daarbij kijken we welke behandelvorm het beste aansluit bij jou als persoon en je problematiek. Mocht het zo zijn dat we denken dat ik jou niet de best passende behandeling kan bieden, dan kijken we samen waar dat wel kan. Ik zal je dan doorverwijzen in overleg met je huisarts.

Behandelfase

In deze fase gaan we samen aan de slag met jouw behandeldoelen. Bij sommige patiënten zijn de behandeldoelen direct concreet en afgebakend. Hoe complexer de problematiek, hoe meer kanten er aan een problematiek zitten hoe lastiger het is om concrete doelen te formuleren. Dat is niet erg. We gebruiken dan het begin van de behandelfase om dit verder uit te werken, terwijl we starten met de therapie. 

Evaluatie

Afhankelijk van wat we samen denken wat goed is evalueren we de behandeling minimaal een maal per jaar, maar dat kan ook vaker. We kijken dan naar je aanmeldklachten, je behandeldoelen en hoe het nu met je gaat. Ook bespreken we hoe we samen aan het werk zijn, wat er goed gaat en misschien anders kan. Het is belangrijk om samen een open en veilige behandelrelatie op te bouwen. Wanneer jij of ik denken dat we eerder een moment van evaluatie in moeten bouwen, dan doen we dat.

Afrondingsfase

Wanneer we samen besluiten dat de psychotherapie 'klaar' is, dan bespreken we hoe het gaat zijn om te stoppen. Het stoppen met therapie, zeker als je wat langer in behandeling bent geweest, is best een spannend en emotioneel proces. Het is belangrijk dat we, net als in het begin, hier ook de tijd voor nemen. We kunnen stilstaan hoe je wat je hebt geleerd in de therapie vast kan houden en verder kan uitbreiden in je dagelijkse leven. We staan ook vaak stik bij hoe het is om geen therapie meer te hebben en afscheid te nemen.

Tijdens ons laatste gesprek stellen we samen de brief naar de huisarts op. We nemen je dossier nog eens door als je daar behoefte aan hebt en bespreken het afscheid.

bottom of page